2018 m. gegužės 25 d., penktadienis

STARTUOJA ŠIAULIŲ APSKRITIES POVILO VIŠINSKIO VIEŠOSIOS BIBLIOTEKOS TARPTAUTINIS PROJEKTAS „LIETUVOS EKSLIBRISUI – 500“


Proginis atvirukas „Lietuvos ekslibrisui – 500“. Aut. Lolita Braza.
Ekslibrisas, suvokiamas kaip knygos savininko ir bibliotekos ženklas, yra reikšminga Lietuvos kultūros paveldo dalis. 2018 m. lietuvių kultūros istorijoje seniausiam žinomam knygos ženklui – herbiniam Lietuvos didžiojo kunigaikščio Žygimanto senojo ekslibrisui – sukanka 500 metų. 

Minėdama šią sukaktį Šiaulių apskrities Povilo Višinskio viešoji biblioteka (toliau ŠAVB) inicijuoja tarptautinį projektą „Lietuvos ekslibrisui – 500“. Projektą iš dalies remia Lietuvos kultūros taryba, Šiaulių miesto savivaldybė. 

Projekto programa:

- Ekslibrisų kūrybinės dirbtuvės žmonėms, neturintiems specialaus meninio pasirengimo, ir specialistams (gegužės–spalio mėn., ŠAVB). 

Gegužės mėn. autoekslibrisus ŠAVB Knygos grafikos centre sukūrė JAV prezidento Ronald Reagan vardo klubo nariaiProf. Liudas Mažylisgamtininkas Salemonas Paltanavičius, rašytoja Aušra Mažonė, krepšininkų klubas „Šiauliai“ ir kt. Daugiau informacijos – ekslibrisai.blogspot.lt 

- Ekslibrisų kūrėjų Antano Kmieliausko, Alfonso Čepausko, Petro Repšio, Virgilijaus Burbos ir Mindaugo Petrulio įamžinimas vaizdo medžiagoje (birželio–rugpjūčio mėn., Vilnius-Klaipėda).

- ŠAVB dalyvavimas XXXVII tarptautiniame FISAE (Europos ekslibrisų kūrėjų ir mėgėjų asociacija) kongrese Prahoje. Sieksime, kad ŠAVB būtų įtraukta į FISAE priklausančių institucijų sąrašą (rugpjūčio mėn.)

Tarptautinio forumo „Lietuvos ekslibrisui – 500“ medžiagos leidyba.

- Tarptautinis forumas „Lietuvos ekslibrisui – 500: evoliucija ir naujos kryptys“. Tai 2 dienų viešos diskusijos apie ekslibriso istoriją, raidą, jo reikšmę Lietuvos kultūrai, menui, paveldui, taip pat Europos kultūrai. Forumo metu veiks kūrybinės dirbtuvės, parodos, ekslibrisų mainų mugė (spalio 26–27 d., ŠAVB).



Astos Kaktytės inf.

Akcija „Per pasaulį su ekslibrisu“. Atvirlaiškis iš Maroko GBEF narei dailininkei Lolitai Brazai.


Projektą iš dalies finansuoja:




* Be autoriaus ir Šiaulių apskrities Povilo Višinskio viešosios bibliotekos (ŠAVB) sutikimo šį kūrinį draudžiama atgaminti bet kokia forma ar būdu, viešai jį skelbti, įskaitant padarymą viešai prieinamą kompiuterių tinklais (internete), išleisti ir versti, platinti kūrinio originalą ar jo kopijas juos parduodant, nuomojant, teikiant panaudai ar kitaip perduodant nuosavybėn. Be autoriaus ir ŠAVB sutikimo draudžiama šį kūrinį, esantį viešosiose bibliotekose, mokymo įstaigose, muziejuose ar archyvuose, mokslinių tyrimų ar asmeninių studijų tikslais viešai skelbti ar padaryti jį viešai prieinamą kompiuterių tinklais tam skirtuose terminaluose tų įstaigų patalpose. 



Komentarų nėra:

Rašyti komentarą